Waarop moet je letten bij het rijexamen?

Zeven tips van de examinator

De zeven tips van de examinator

Bij het rijexamen moet je laten zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Dit geldt voor alle zeven examenonderdelen. Daarom hebben we zeven tips waar je op moet letten. Hieronder kun je ze nalezen.

Door deze filmpjes te bekijken, geef je jezelf de best mogelijke voorbereiding. Je krijgt een realistisch beeld van hoe elk examen wordt afgenomen, de procedures die worden gevolgd en de eisen waaraan je moet voldoen. Het bekijken van deze video’s zal je helpen om meer vertrouwd te raken met de examenomgeving en -situaties, waardoor je beter voorbereid bent en minder kans hebt om door onverwachte situaties overvallen te worden.

Door deze examenvideo’s te bekijken, kun je jezelf optimaal voorbereiden en eventuele zenuwen verminderen. Zo kom je goed voorbereid aan bij het CBR en vergroot je de kans om met succes je rijexamen af te ronden. Neem dus de tijd om deze video’s te bekijken en vertrouwd te raken met de verschillende examenonderdelen. Op die manier kun je vol vertrouwen en met de juiste kennis je examen tegemoet treden. Veel succes!

Waarop moet je letten bij het rijexamen?

De zeven tips van de examinator

Bij het rijexamen moet je laten zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Dit geldt voor alle zeven examenonderdelen. Daarom hebben we zeven tips waar je op moet letten.

TIP #1

Wegrijden

Tijdens het wegrijden moet je de auto onder controle hebben. Ook moet je goed om je heen kijken, zó voorkom je dat je andere weggebruikers hindert.

TIP #2

Rechte en bochtige weggedeelten

Op rechte en bochtige weggedeelten zorg je voor genoeg ruimte vóór, achter en naast de auto.
Let erop dat je mogelijk gevaar op tijd ziet en hier dus goed op kunt reageren. Houd ook een juiste snelheid aan: vlot waar het kan en rustig waar dat nodig is.

TIP #3

Kruispunten

Als je op een kruispunt af rijdt, moet je goed vooruit kijken en je snelheid aanpassen aan de situatie. Zorg ervoor dat je de verkeersregels goed toepast en op de juiste manier om je heen kijkt. Laat andere weggebruikers op tijd weten wat je van plan bent.

TIP #4

Invoegen en uitvoegen

Bij het invoegen en uitvoegen is het heel belangrijk dat je om je heen kijkt en vooruit kijkt. Je moet namelijk op het goede moment en met de juiste snelheid in- en uitvoegen. Daarbij mag je niemand hinderen.

TIP #5

Inhalen en van rijstrook wisselen

Bij het inhalen of wisselen van rijstrook mag je niemand hinderen. Kijk goed en op het juiste moment om je heen om de verkeersregels toe te passen. Laat op tijd aan andere weggebruikers weten wat je van plan bent.

TIP #6

Bijzondere weggedeelten

Er zijn verschillende bijzondere weggedeelten, zoals voetgangersoversteekplaatsen en rotondes. Hierbij let je op je kijkgedrag en snelheid. Belangrijk is ook het voorrang verlenen en vóór laten gaan.

TIP #7

Bijzondere verrichtingen

Er zijn verschillende bijzondere verrichtingen, zoals ‘bocht achteruit’ en ‘fileparkeren’. Je doet er twee. Zorg ervoor dat je de bijzondere verrichtingen op een veilige en logische plaats uitvoert en dat je de auto onder controle hebt. Let ook op dat je goed kijkt en dat je rekening houdt met andere weggebruikers

Extra

De meestgemaakte fouten bij het rijexamen

Bij de meestgemaakte fouten gaat het vooral om het gedrag bij kruispunten en inhalen. Vaak rijden kandidaten te snel naar kruispunten en kijken ze hierbij te laat naar de verkeerssituatie. Ook rijden ze te dicht langs fietsers en stilstaande auto’s. In deze video zie je wat er mis gaat en wat er beter kan.

Weten hoe het examen gaat? Lees hier hier verder op de website van het CBR.

A.D.A.S.

Rijhulpsystemen in het praktijkexamen B

Vanaf 1 januari 2024 is er een onderdeel van beoordeling toegevoegd aan de reeds bestaande voorbereidings- en controlehandelingen, te weten: A.D.A.S. (Advanced Driver Assistance Systems).

Voor meer informatie over de toepassing van A.D.A.S. op het praktijkexamen, klik hier.
Het ADAS-woordenboek kun je openen door hier te klikken.

Tips & hints voor je theorieopleiding

Voor wat betreft je theorie-examen, denk hier niet te licht over en begin op tijd. Realiseer je dat je de kennis ook paraat moet hebben voor op je praktijkexamen, dus zorg ervoor dat je geen ’trucjes-cursus’ doet, want de kans is groot dat je daardoor op je praktijkexamen door de mand valt. Je moet de regels uit je hoofd kennen en tijdens het autorijden erover nadenken gaat altijd ten koste van de prestaties. Begin op tijd, oefen regelmatig en ook na het behalen van je theorie kan het zeker geen kwaad om af en toe alle verkeersborden nog eens te controleren, weet je nog wat ze betekenen? De PlanGo Online Theorieopleiding kun je onbeperkt gebruiken, ook na het behalen van je theorie!

Meer tips & hints voor je praktijk rijopleiding

Heb je binnenkort een CBR examen? Je kunt ook nog even op de pagina Tips & Hints kijken. Op deze pagina gaat het voornamelijk om examenvideos CBR, maar op de pagina over de diverse examens tref nog veel meer informatie aan met betrekking tot het theorie-examen, de tussentijdse-toets, het praktijkexamen, enzovoort. Doe hier je voordeel mee en kom goed voorbereid op je examen!

 

× Stel een vraag