CBR Examentips

10 Essentiële Tips voor het CBR Praktijkexamen

CBR Examentips: 10 Tips voor het praktijkexamen

Sta je op het punt om het praktijkexamen bij het CBR af te leggen en wil je er zeker van zijn dat je goed voorbereid bent? Deze 10 waardevolle tips zijn precies wat je nodig hebt om met vertrouwen achter het stuur te stappen en je rijvaardigheden optimaal te demonstreren. Of je nu nerveus bent voor de grote dag of gewoon wat extra richting nodig hebt, deze adviezen zullen je helpen om de sleutel tot succes op de weg te ontdekken. Door deze tips te volgen, vergroot je niet alleen je kans om het examen in één keer te halen, maar ben je ook beter voorbereid om zelfverzekerd en vol vertrouwen de weg op te gaan zodra je je rijbewijs hebt behaald. Van het beheersen van bijzondere verrichtingen tot het omgaan met verkeerssituaties, elk aspect van het praktijkexamen wordt behandeld, waardoor je goed voorbereid en klaar bent om de weg naar succes in te slaan.

TIP #1: Zorg voor een goede voorbereiding

Het allerbelangrijkste is dat je genoeg lessen hebt gehad voordat je kunt afrijden.

Je moet zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Weet zeker dat je een volledige controle over het voertuig hebt. Het examen moet een formaliteit zijn en geen torenhoge berg om tegen op te zien. Als je het rijden voldoende beheerst kun je met een gerust hart een half uur met een examinator rondrijden.

TIP #2: Maak er niet een te groot punt van

Veel mensen zien zo erg tegen een rijexamen op dat ze geen controle meer over zichzelf hebben. Wees niet bang voor de examinator, hij of zij is er niet op uit om je te laten zakken. Jij maakt gewoon een rit om te laten zien wat je de afgelopen maanden geleerd hebt. Neem jezelf voor om te rijden zoals je dat tijdens de lessen ook doet.

TIP #3: Bijzondere verrichtingen

Misschien wel het meest gehekelde punt bij leerlingen. Vooral fileparkeren is een gevreesde bijzondere verrichting. Maak je echter niet te druk om deze bijzondere verrichtingen. Ze hoeven niet foutloos te zijn! Het allerbelangrijkste is dat jij je aan de verkeersregels houdt en dat je goed blijft kijken. Als je bij het parkeren een keertje meer moet steken is dit helemaal niet erg. Zorg er enkel voor dat jij geen gevaar voor andere weggebruikers vormt. Bij de omkeeropdracht hoef je niet meteen om te keren als je de opdracht krijgt van de examinator. Rijd gerust nog een klein eindje door zodat je het op jouw gewenste manier kunt doen. Het belangrijkste is dat je de opdracht uitvoert. Wanneer je op een smal weggetje rijdt hoef je dus niet meteen om te keren. Rijd een eindje verder tot je bij een pleintje komt of een kruising zodat je makkelijk kunt keren. Dit moet natuurlijk niet te lang duren, wacht niet minutenlang.

TIP #4: Luister niet naar tips van anderen

Hoe goed sommige mensen het ook bedoelen, beter kun je niet luisteren naar de tips en fabels die andere mensen je vertellen. Het maakt je van slag en je gaat anders rijden dan je gewend bent. Vaak gaat de tip te ronde dat je de examinator duidelijk moet laten zien dat je goed kijkt. De examinator ziet dit echter ook wel als je dit op een gewone manier doet. Uitgebreid achterom kijken is zelfs gevaarlijk. Rijd niet sneller of langzamer dan anders. Rijd de rit gewoon met de kennis die je vergaard hebt.

TIP #5: Probeer niet foutloos te rijden

Niemand kan foutloos rijden, zelfs je rij-instructeur en je examinator niet. Wanneer je een klein foutje maakt moet je niet meteen in paniek raken en denken dat je gezakt bent. Het gaat niet om de fout, maar de manier waarop je het oplost.

Streef er niet naar om een foutloze rit te rijden. Je legt de lat daarmee voor jezelf te hoog en begint aan een onmogelijke opgave. Zo is het niet erg wanneer je motor uitvalt wanneer je weg wilt rijden. Blijft rustig en los de situatie veilig op. Kijk goed om je heen, start de motor weer en rijd op een veilige manier weer weg. Probeer nadat je een fout gemaakt hebt de fout weer te vergeten en je te concentreren op de rest van de rit. Laat het los! Het is gebeurd en je kunt er niets meer aan doen.

Maar je hebt daarna nog de tijd om te laten zien wat je waard bent. Geef dus niet meteen op! ( De beoordeling gaat over de structuur van de hele rit en hangt slechts in een klein deel van de gevallen van een enkel incident af).

TIP #6: Rij zelfverzekerd en besluitvaardig

Geloof in je zelf. Sta achter je beslissingen en durf te rijden. Ook al ben je niet altijd zelfverzekerd, het is de kunst om over te komen of je dit wel bent. Kom niet twijfelachtig over bij andere bestuurders, juist dan maak je fouten.

Als je voorrang hebt, neem die dan en aarzel niet te lang. De ander zal dan de voorrang van je nemen of er zullen ergernissen ontstaan. Toon initiatief in het verkeer en laat je examinator zien dat je actief deelneemt. Wanneer je onzeker overkomt zal dit invloed hebben op je geloofwaardigheid als een bekwame chauffeur. Het belangrijkste is dat iemand zich veilig voelt bij jou in de auto.

TIP #7: Snelheid

Hecht hier niet te veel waarde aan. Het maakt de examinator niet uit of jij 52 km of 47 km rijdt. Het belangrijkste is dat jij je snelheid aanpast bij de situatie. Zo kan de situatie van je vragen dat je even wat langzamer moet rijden dan de toegestane snelheid, omdat er bijvoorbeeld een vrachtwagen aan het laden en lossen is. Wanneer het mogelijk is, rijdt zo vlot mogelijk door. Dit zorgt voor een goede doorstroming.

TIP #8: Voor het examen

Zorg voor het examen voor een goede nachtrust. Ga niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Probeer niet te veel te denken aan het examen, hoewel dit misschien moeilijk is. Probeer je te ontspannen. Het gerucht gaat de ronde dat het eten van een banaan zorgt voor een betere concentratie en alertheid. Dit kun je altijd proberen. Neem geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen. Deze hebben vaak een negatieve invloed op je alertheid en ze schaden meer dan dat je er baat bij hebt.

TIP #9: Tussentijdse-toets

Overweeg het afleggen van een tussentijdse toets voorafgaand aan je praktijkexamen. Hierdoor krijg je een voorproefje van hoe het examen verloopt. Bovendien kan het zijn dat je vrijstelling verdient voor bepaalde bijzondere manoeuvres, waar veel mensen tegenop zien. Dit betekent dat je deze manoeuvres tijdens het examen niet opnieuw hoeft uit te voeren, wat een geruststelling kan zijn. Daarnaast kan de instructeur tijdens de toets jouw reactie op de examenspanning observeren, waardoor hij of zij beter kan inschatten op welk niveau je moet presteren tijdens de rijlessen om mogelijke spanning tijdens het examen te kunnen overwinnen.

TIP #10: Laat je rijinstructeur meerijden

Laat je instructeur meerijden bij het rijexamen. De instructeur weet dan welke fouten je gemaakt hebt bij het rijexamen, mocht je zakken. Zij kunnen je dan beter helpen bij het voorbereiden op het volgende rijexamen om deze punten te verbeteren.

CBR Examenfouten: De Top 10 valkuilen

Vermijd deze valkuilen en vergroot je kans op slagen! Ontdek de meest voorkomende valkuilen op het praktijkexamen bij het CBR met onze samenvatting van de top 10 veelgemaakte fouten. Leer hoe je deze fouten kunt vermijden en je slaagkansen kunt vergroten. Lees over de Top 10 valkuilen hier…

Tips & hints voor je theorieopleiding

Voor wat betreft je theorie-examen, denk hier niet te licht over en begin op tijd. Realiseer je dat je de kennis ook paraat moet hebben voor op je praktijkexamen, dus zorg ervoor dat je geen ’trucjes-cursus’ doet, want de kans is groot dat je daardoor op je praktijkexamen door de mand valt. Je moet de regels uit je hoofd kennen en tijdens het autorijden erover nadenken gaat altijd ten koste van de prestaties. Begin op tijd, oefen regelmatig en ook na het behalen van je theorie kan het zeker geen kwaad om af en toe alle verkeersborden nog eens te controleren, weet je nog wat ze betekenen? De PlanGo Online Theorieopleiding kun je onbeperkt gebruiken, ook na het behalen van je theorie!

Meer tips & hints voor je praktijk rijopleiding

Heb je binnenkort een CBR examen? Je kunt ook nog even op de pagina Tips & Hints kijken. Op deze pagina gaat het voornamelijk om examenvideos CBR, maar op de pagina over de diverse examens tref nog veel meer informatie aan met betrekking tot het theorie-examen, de tussentijdse-toets, het praktijkexamen, enzovoort. Doe hier je voordeel mee en kom goed voorbereid op je examen!

 

× Stel een vraag